Zero waste w czasach koronawirusa

„Zdrowie ma zawsze pierwszeństwo przejazdu przed zero waste”
Jest co cytat bardzo często powtarzany przez Gosię Gęcę z naszego Stowarzyszenia, który w obecnej sytuacji jest bardzo aktualny.
Z tym stwierdzeniem nie ma co dyskutować, ani w sytuacji pandemii, ani w innej.

Zdrowie jest najważniejsze i według mnie dbanie o nie (nawet to wymagające jednorazowości) pozwala nam na ograniczanie produkowanych odpadów. Gdybyśmy tego nie robili generowalibyśmy gigantyczne ilości dużo cięższych do zagospodarowania odpadów medycznych.

Czy pandemia wyklucza zero waste?
Pomimo tego, że na pierwszy rzut oka może nam się wydawać, że tak jest, ale myślę, że to nie do końca prawda.

Mam nadzieję, że trzymacie się zaleceń, siedzicie w domu i mocno ograniczacie wyjścia (także te do sklepu). Siłą rzeczy robiąc zakupy w dużych sklepach jesteśmy skazani na więcej opakowań, ale pamiętamy, że opakowania to nie wszystko.

Co poza opakowaniami?

Planowanie posiłków
Z racji konieczności ograniczania wyjść z domu zaplanujmy zakupy spożywcze. Zastanówmy się co będziemy jeść, weźmy pod uwagę jakie produkty psują się szybciej, a jakie mogą trochę poleżeć i według opracowanego wcześniej planu zróbmy zakupy.
Zadbajmy też o dobre przechowywanie żywności i dopilnujmy, żeby nic co kupiliśmy nam się nie zmarnowało.

  • Dieta roślinna
    Można w planowaniu posiłków zaplanować kilka nowych roślinnych opcji i dzięki temu zmniejszyć swój wpływ na środowisko. Może okaże się, że odkryjemy jakieś fajne nowe przepisy, które zostaną z nami na dłużej.
  • Ograniczenie zakupów
    Dzięki temu, że nie chodzimy po sklepach ograniczamy także zakupy pod wpływem impulsu, starajmy się nie szaleć też w sklepach internetowych.
    Kupujmy tylko to co faktycznie jest nam potrzebne, a jeśli już decydujemy się na zakup wybierajmy polskich producentów i polskie sklepy, które bardzo potrzebują teraz naszego wsparcia.
  • Używamy tego co mamy w domu
    Zużywajmy do końca wszystko co mamy. Kwarantanna to świetny moment na zużycie do końca otwartych kosmetyków albo wykorzystanie leżących w szafce materiałów plastycznych czy innych zapomnianych rzeczy.
  • Porządki
    Kwarantannę możemy też wykorzystać do zrobienia wiosennych porządków. Co prawda w te chwili oddawanie rzeczy jest utrudnione, ale warto chociażby przygotować niepotrzebne nam rzeczy do oddania, tak żeby po kwarantannie móc im znaleźć nowy dom.
  • Naprawiajmy
    Starajmy się naprawiać, w internecie znajdziemy mnóstwo tutoriali pokazujących jak naprawiać i przerabiać. Skorzystajmy z nich i staramy się przedłużyć życie naszym rzeczom.
  • Ucz się o zero waste
    Jeśli mamy więcej czasu można poświęcić go na zgłębienie tematu. Ostatnio wyszło trochę fajnych książek związanych z tym tematem, niektóre są dostępne w formie ebooków lub audiobooków. Odbywają się też webinary i live,y na różne ciekawe tematy, dzięki którym możemy się uczyć nie wychodząc z domu.
  • Woda
    Pamiętajmy o oszczędzaniu wody. Przede wszystkim w czasie mycia rąk pamiętajmy o zakręcaniu wody.
  • Domowe środki czystości
    Możecie także wypróbować nowe przepisy na domowe środki czystości. Może zaczniecie robić domowy proszek do prania albo nowy środek czyszczący?
    tutaj znajdziesz mój ulubiony przepis na proszek do prania 
  • Segregacja
    Pamiętajmy też o segregowaniu odpadów. Jeśli odczuwacie braki wiedzy w tej kwestii to zapraszam na mój Instagram W drodze do zero waste 30 marca o godz. 18.00 na live dotyczący zasad recyklingu podczas, którego razem z Martą Krawczyk – specjalistką ekoprojektowania i recyklingu będziemy rozwiewać Wasze odpadowe wątpliwości.
  • Kompostowanie
    Wiosna to idealny moment na rozpoczęcie swojej kompostowej przygody. Kompostowanie pozwala na ograniczenie ogromnej ilości odpadów i przetworzeniu ich na wysokiej jakości kompost.
    Właśnie wyszła książka Asi Baranowskiej „Jak kompostować? To proste!”, a jutro o 18.00 na moim Instagramie W drodze do zero waste razem z Asią porozmawiamy o kompostowaniu i odpowiemy na wszystkie Wasze pytania.
  • Domowe uprawy
    Kwarantanna może być też świetnym momentem na spróbowanie domowych upraw. U mnie w domu pomidorki już od jakiegoś czasu stoją na parapecie, ale w czasie kwarantanny spróbuję też wyhodować kiełki.

A może jednak opakowania?
W czasie zakupów pamiętajcie, że czasami macie wybór i możecie wybierać produkty pakowane w opakowania bardziej przyjazne środowisku.
Na przykład czasami ryż można kupić w papierowej torbie zamiast w plastikowych woreczkach, makaron pakowany w kartonowe pudełko zamiast plastikową torebkę, ketchup można kupić w słoiku, mydło w kostce w kartoniku, a papier toaletowy można wybrać ten zrobiony z makulatury w papierowej owijce.

Jedna z moich obserwatorek na instagramie napisała mi, że jej rodzice, którzy wcześniej nie chcieli się przekonać do swoich woreczków na warzywa, zaczęli je nosić do sklepów dopiero ze względu na wirusa, bo dzięki temu nie muszą dotykać zrywek w sklepie.

W każdym razie bez względu na to co robicie czy co kupujecie w całej sytuacji najważniejsze jest dbanie o siebie i przestrzeganie zaleceń dotyczących kwarantanny.

A jak według Ciebie pandemia wpłynęła na zero waste?

Zero waste dla początkujących 

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *