Czy kawiarnia może odmówić kawy do własnego kubka?

Czy papierowy kubek to problem?

Co roku na całym świecie zużywa się miliardy jednorazowych kubków. Tylko ok 0.25% z nich jest recyklingowanych – reszta niestety zasila najczęściej wysypiska.

Taki ‚papierowy kubek’, pomimo swojej nazwy, do końca papierowy nie jest. Kubki są nasączone polietylenem, czyli tworzywem sztucznym, co czyni je opakowaniem wielomateriałowym, bardzo trudnym do przetworzenia.

Po kawę #zwłasnymkubkiem

Całe szczęście coraz więcej osób chodzi po kawę #zwłasnymkubkiem ograniczając tym samym zużycie jednorazówek. Czy jednak w każdej kawiarni dostaniemy kawę do swojego kubka? – Niestety nie.

Czy kawiarnia ma prawo odmówić nam cieszenia się napojem na wynos z własnego kubka? – Niestety tak.

 

Przepisy

Jeśli chodzi o kwestie prawne to nie ma przepisów zakazujących sprzedawania napojów (i jedzenia) do opakowania klienta. Jednak brak takiego zakazu nie oznacza, że sprzedawca nie może nam odmówić.

Niestety MOŻE

Każdy punkt gastronomiczny obowiązuje prawo żywnościowe, którego podstawową zasadą jest obowiązek zapewnienia bezpieczeństwa żywności. Każdy przedsiębiorca działający w sektorze spożywczym ponosi odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji.

Oznacza to, że w przypadku sprzedaży do naczynia klienta punkt gastronomiczny musi wypracować procedury zgodne z obowiązującymi zasadami, które zapewnią wyeliminowanie możliwości zanieczyszczenia surowców, półproduktów oraz produktów gotowych.

Oczywiście w przypadku naczyń klientów odpowiedzialność ta kończy się z nalaniem/nałożeniem do opakowania, ponieważ punkt gastronomiczny nie może odpowiadać za stan sanitarny naczynia oraz za to czy jest on przeznaczony do kontaktu z żywnością.

Co to oznacza w praktyce?

Zostańmy przy przykładzie kawy do własnego kubka, ale sytuacja wygląda w ten sam sposób jeśli chodzi o jedenie do własnego lunchboxu.

Oznacza to tyle, że kawiarnia musi być przygotowana na to, że poproszę o nalanie mi kawy do ‚brudnego’ kubka i zapewni taki sposób podania kawy, który nie ‚zatruje’ innych klientów lokalu.

Dlaczego takie procedury stanową problem?
Najczęściej problem ten dotyczy sieciówek. O ile w małych punktach wdrożenie nowych procedur i przeszkolenie kilku osób nie zajmuje dużo czasu, o tyle w przypadku dużej sieci, która zatrudnia tysiące osób problem jest większy i wyszkolenie personelu zwyczajnie trwa.
Dlatego niektóre miejsca nie nalewają ‚do własnego kubka’.

Jak mogą wyglądać takie procedury?
Nigdy w kawiarni nie pracowałam ani nie prowadziłam, więc informacji z pierwszej ręki nie oczekujcie, ale coś tam wiem. Głównie ze względu na to, że nasze Stowarzyszenie (Polskie Stowarzyszenie Zero Waste) prowadzi akcję ‚Z własnym kubkiem’.

Najczęściej wygląda to w ten sposób, że barista nie dotyka naszego kubka, tylko wlewa nam kawę z wielorazowego naczynia kawiarni.
Dzięki temu nie ma zagrożenia związanego z ‚zanieczyszczeniem’ czegokolwiek przez kubek klienta, bo kubek nie wchodzi w ‚czystą strefę’ i nie ma kontaktu ani ze sprzętem ani z personelem kawiarni.

Czy każdy punkt może wprowadzić takie procedury?
Otóż nie. Są miejsca, które ze względu na brak wyparzarki przygotowują kawę tylko w jednorazowych naczyniach i nie mogą robić tego inaczej ze względu na przepisy. Takich miejsc jest mało, są to zwykle jakieś małe punkty, a nie kawiarnie, ale są i trzeba wiedzieć, że w przypadku odmowy to nie jest ich zła wola, ale panujące przepisy.

Bez względu na wymagane procedury mam nadzieję, że każdy z Was chodzi po kawę #zwłasnymkubkiem!

 

Akcja ‚Z własnym kubkiem’: https://www.facebook.com/zwlasnymkubkiem

Jeśli chcielibyście przeczytać interpretację przepisów GIS to możecie to zrobić tutaj: http://zero-waste.pl/…/uploads/2019/07/interpretacja_GIS.pdf

 

 

Wpis jest częścią projektu #ZeroWasteStories

#ZeroWasteStories to cotygodniowa dawka zero waste na instagramie gdzie w środy o 20 dzielę się z Wami wiedzą o bezodpadowym stylu życia. Odcinki pojawiają się na Instastory, a potem trafiają do wyróżnionych relacji i na kanał na YT W drodze do Zero Waste

Do każdego odcinka jest także wpis na blogu

2 thoughts on “Czy kawiarnia może odmówić kawy do własnego kubka?”

  1. skomplikowane to 🙁 🙂
    Ja mam zawsze przy sobie kubek z kawką i nie muszę kupować np. w starbaklksie 🙂 od tylko 12 zł i nie wiem czy tam dają kawę do własnego kubka ?

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *